maanantai 26. lokakuuta 2015

Kirjoneulelapasia

Sängynpeiton virkkaaminen on sen verran pitkäpiimäistä touhua, että kestää aikansa ennen kuin sen saan valmiiksi. Niinpä kirjoittelen tällä kertaa vanhoista töistä. Sängynpeitto on kyllä edennyt, palasia on nyt valmiina 60. Niitä siis valmistuu suunnilleen yksi pala päivässä, joten valmista on ehkä joskus kuukauden päästä.

Selailin vanhoja valokuvia ihan muista syistä ja sieltä löytyi tällaiset aikanaan joululahjoiksi tekemäni kirjoneulelapaset. Lapasethan alkavat olla juuri nyt ajankohtaisia, kun tälle viikolle on lupailtu jo pakkasta ja luntakin.


Näiden lapasten malli on virkkaus- ja neuleohjeiden aarreaitasta Mary Oljen Kauneimmat käsityöt. Siellä nimenä on Valkealan kinnas. Kämmenosa on molemmilta puolilta samanlainen. Lankana on käytetty Nalle-lankaa. Kirjoneuletta neulottaessa on neuletiheydellä suuri merkitys. Itse käytän puolta numeroa isompia puikkoja kirjoneuleessa kuin yhdellä langalla neulottaessa, jotta neuleesta ei tule liian jäykkää. Valkealan kintaan malli on tiheäkuvioinen malli, josta tulee vahva neulos. Erityisesti tällaisesta on liian tiukalla neuleella helppo saada aikaan joustamaton koppura.


Nämä toiset lapaset olen tehnyt jostakin lehdestä leikkaamani kuvan mukaan. Mukailin kämmenpuolen mallin siten, että siinä on selkäpuolen tapaan aina välillä kokonaan harmaa kerros, mikä totta kai nopeuttaa mallin neulomista. Nämä lapaset ovat jonkin verran ohuemmat kuin Valkealan kintaat, koska lankaa ei vaihdeta yhtä tiheästi ja välissä on noita yhden langan kerroksia. Tätä mallia olen käyttänyt myöhemminkin ja silloin olen tehnyt lapasen kärkeen saakka alkuperäistä kuviointia.

Tekisi mieli mennä kaivelemaan villalankavarastoja ja tehdä kirjoneulelapaset! Mutta nyt täytyy vielä malttaa vähän aikaa. Aloitin nimittäin jo eilen yhden pienen välityön eli pitsin virkkaamisen puseron helman jatkeeksi. Kunhan se valmisttu, ehkä jo tänään tai huomennea, niin palailen taas peittopalojen ääreen.



sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Sängynpeitto tekeillä




Aloitin tekemään sängynpeittoa virkkaamalla muutama vuosi sitten. Tarkemmin oli syksy 2011 ja televisiosta tuli Silta-sarjan ensimmäinen tuotantokausi. Kun käsityötä tekee televisiota katsellen, niin joskus muistaa mainiosti ohjelman, jota katsellessaan työtä teki. Kun olin saanut valmiiksi tuon edellisessä postauksessa esittelemäni virkatun laukun, olin hetken aikaa ilman käsityötä. Ajatuksissa pyöri monia uusia töitä, mutta sitten kaivautui esille tämä keskeneräinen palapeitto. Ehkäpä Silta-sarjan kolmannen tuotantokauden alkukin sai minut muistamaan tämän työn.


Paloja on tällä hetkellä valmiina 43 ja varmaan lähes yhtä paljon täytyy vielä tehdä, jotta peite on riittävän suuri yhden hengen sängyn päälle. Yhden lapun virkkaamiseen ei mene kovin kauan aikaa ja malli on niin helppo, ettei sitä tarvitse paljon miettiä. Lankana on 9-säikeinen kalalanka ja virkkuukoukku nro 2.

Tämän palan ohje on peräisin Mary Oljen Kauneimmat käsityöt -kirjasta. Ohjeen voi melkein pystyä laskemaan tuosta ylemmästä kuvasta, mutta laitan tähän muutamia silmukkamääriä. Aloitusketjuun virkataan 15 kjs ja siihen 36 pylvästä. Tästä muodostuu 12 kolmen pylvään ryhmää, joiden väliin virkataan 2, 3, 4, 5, 6, 7 ja 10 kjs seuraavilla kerroksilla. Seuraavalla kerroksella virkataan 1 ks kolmen pylvään ryhmän keskelle, 10 kjs:n kaareen virkataan 1 ks, 1 puolipylväs, 6 p, 3 kjs, 1 ps ensimmäiseen kjs:aan, 6 p, 1 puolipylväs, 1 ks, 1 ks kolmen pylvään ryhmän keskelle, 10 kjs:n kaareen 1 ks, 1 puolipylväs, 12 p,  1 puolipylväs, 1 ks. Toistetaan kuusi kertaa. Lanka viedään piilosilmukoilla nirkkoon. Nirkkoihin virkataan 3 p 3 kjs:n välein, 14 kjs, ks seuraavan kaaren keskelle, 14 kjs. Tätä toistetaan kerros loppuun. Seuraavalla kerroksella suorille sivuille virkataan 2 kjs:n ruutuja, kulmissa pylväiden välissä 4 kjs. Viimeinen kerros on toinen ruutukerros, jossa kulmakaarissa on 3 p, joiden välissä on 2 kjs, 3 kjs ja 2 kjs. Tuosta ylemmästä kuvasta tämä viimeinen kerros vielä puuttuu.

Alla on vielä kuva valmiista palasta. Palat olen yhdistänyt virkkaamalla kaksi kiinteää silmukkaa ruutujen ketjusilmukoiden ympäri.