perjantai 12. helmikuuta 2016

Kevään keskeneräiset

Käsitöiden suunnitteleminen ja aloittaminen on ihanaa puuhaa, mutta joidenkin töiden kohdalla tulee vastaan hetki, jolloin työ syystä tai toisesta keskeytyy. Omalla kohdallani tällaista tapahtuu vähän liiankin usein. Senpä takia otan nyt osaa tähän Kevään keskeneräiset -haasteeseen, joka löytyy Silmukan saalistus -blogista. 



Osallistun haasteeseen seuraavilla töillä. Ensimmäiseksi haluan saada valmiiksi tuplaneuloksiset kissalapaset, jotka aloitin tammikuussa. Niiden neulominen on ollut tauolla nyt pari viikkoa, koska käteni on tällä hetkellä kipsissä enkä pysty tuollaista työtä nyt neulomaan. Kunhan saan kipsin pois, niin sitten palataan näihin.


Toisena haastetyönä olkoon tämä miesten kaulaliina. Se on ollut kesken jo monta vuotta. Siitä piti tulla joskus joululahja, mutta kyllästyin letittämään hapsuja ohjeen mukaan. Taidankin poistaa nuo hapsut ja siistiä päät jollakin toisella tavalla.


Näitä keskeneräisiä riittää. Seuraavaksi vanhin lienee tämä villaliivintekele.  Työ ei ole paljon kesken, pääntien reunaan vain pitäisi kiinnittää jo valmiiksi neulottu kaitale. En vain oikein pidä työn mallista. Yläosa on vähän liian leveä ja muuten liivi on turhankin kapea. Tämä on syy, miksi työ jäi aikanaan kesken. Epäilen myös, että yksi lankakerä ei ole ollut samaa väriä, koska kuvasta katsottuna oikeanpuoleisessa olkapäässä väritys on ihan erilainen kuin muualla. Saattaa olla, että tämän liivin kohtalona on tulla puretuksi.


Seuraava neulepuserokin on jäänyt vaiheeseen, kun työ ei ole sujunut niin kuin olisin halunnut. Osat on neulottu, mutta toista hihaa ei ole kiinnitetty paikalleen. En ole tyytyväinen ensimmäisen hihan kiinnitykseen. Olen tämänkin neulonut ihan ilman ohjetta, joten hihan pyöriö ei ole oikein sopivan muotoinen. Tarvinnee vähän purkaa hihoja ja yrittää tehdä niistä paremman malliset.


Tämä pari vuotta keskeneräisenä ollut tyynynpäällinen jäi kesken klassisesta syystä. Lanka loppui kesken eikä sitä enää saanut lisää. Tämä on virkattu Novitan virkkauslangasta, jota ei enää myyty siinä kaupassa josta olin sen ostanut. Novitan verkkokaupasta onnistuin vuosi sitten keväällä tilaamaan keltaista, joten se ei ole enää ongelma. Vihreää en sieltä saanut, mutta tässä taannoin löysin tyttären keskeneräisistä käsitöistä melkein samanväristä vihreää, joten teen siitä tuon yhden puuttuvan vihreän palasen.


Kätköissä on vielä muitakin keskeneräisiä ikuisuusprojekteja, mutta niitä en nyt ota tähän mukaan. Tällä hetkellä on puikoilla mustat, pitkät säärystimet, jotka on tarkoitus saada valmiiksi ihan lähiaikoina.

maanantai 8. helmikuuta 2016

Käsityökirjoista vai verkosta?

Hyllyihini on pesiytynyt monenlaisia käsityökirjoja, joista löytyy perusohjeita moniin tarpeisiin. Entistä enemmän olen kuitenkin alkanut etsia ideoita käsitöihin verkosta. Miten on teidän toisten laita? Kumpi on voitolla tällä hetkellä? 

Tässä postauksessa esittelen hyllyistäni löytyviä käsityökirjoja. Osa niistä on tullut jo rakkaiksi, koska ovat seuranneet mukana niin kauan. Toiset ovat löytöjä antikvariaateista tai kirja-alennusmyynneistä. Lisäksi lainailen säännöllisesti kirjastosta erilaisia käsityökirjoja, nytkin on lainassa sukkakirja ja ristipistokirja.

Verkosta olen malleja etsinyt jo muutaman vuoden ajan. Ihan hakukoneilla ja erityisesti kuvahakua käyttämällä olen löytänyt paljon mielenkiintoisia juttuja. Toisista käsityöblogeista löytyy myös todella hienoja malleja ja linkkejä eteenpäin . Pinterest ja Ravelry ovat käyttämieni sivustojen joukossa. Molemmat vaativat kirjautumisen, mikä tässä tunnusten ja salasanojen viidakossa elävälle on aika tuskallista. Sen takia olenkin jättänyt kirjautumista vaativat sivut näihin kahteen, ainakin toistaiseksi.




Äitini tilasi joskus 1970-luvulla Kauneimmat käsityöt -kirjasarjan, jota selailin paljon jo lapsena. Kirjasarjaan kuuluu kolme osaa ja neljäntenä, suomalaisena lisäosana Mary Oljen Kauneimmat käsityöt. Tämä viimeksi mainittu on ollut nyt minun hyllyssäni muutaman vuoden ajan. Siitä löytyy ohjeet virkkaukseen, neulontaan, ristipistoihin ja reikäompeluun. Mallit ovat pääosin perinteisiä, suomalaisia malleja. Tästä kirjasta olen löytänyt monta virkattua pitsimallia ja kirjoneulelapasten mallia.










Englanninkielinen The Encyclopedia of Needlecrafts on tarttunut mukaani joskus toista kymmentä vuotta sitten kirja-alennusmyynnistä. Se sisältää perustietoja monenlaisesta kirjonnasta, virkkauksesta ja neulonnasta. Erityisesti olen pitänyt kirjan kirjontaohjeista ja ideoista. Virkkaus- ja neullntaohjeet ovat ihan perustasolla, joten niistä on ollut hyötyä lähinmä sitä kautta, että olen voinut tarkistaa englanninkielisiä termejä.




Käsitöiden aarreaitta sisältää kudontaa, neulomista ja virkkausta. Tämä kirja on suomalainen ja melko tuore, 2. painos on painettu 2012. Kirjan ohjeet on jaoteltu vuodenaikojen mukaan ja ihan hyviltä ja perusteelisilta ne vaikuttavat. Tästä kirjasta on peräisin ensimmäisten virkkaamieni korvakorujen ohje. Kirja on oikeastaan tyttäreni omaisuutta, joten se ehkä jossain vaiheessa muuttaa pois omasta hyllystäni.






Neulojan käsikirja ja Neulomisen perustiedot ovat samantyyppisiä, perusasioita neulonnasta sisältäviä kirjoja eri vuosikymmeniltä. Neulomisen perustiedot on antikvariaatista ja Neulojan käsikirja on tyttäreni lahjaksi saama kirja. Molemmissa on runsaasti erilaisia pitsi- ja palmikkomalleja ohjeineen. Nämä ovat nimensä mukaan hyviä käsikirjoja mallin suunnittelijalle.

Virkkaus ja erityisesti pitsin virkkaus on ollut aina mieleistäni. Kaunein pitsini sisältää erilaisia välipitsejä, pitsiliinoja ja verhomalleja. Sen olen joskus löytänyt antikvariaatista. Isoäidin pitsejä ja Virkkaajan vinkit ovat uudempia tulokkaita hyllyyni. Valitsin ne joku aika sitten palkkioksi Otavalle tekemästäni työstä. Kaikista on jotain mieleistä löytynyt.



Kun aloin tehdä koruja, hankin pari alan kirjaa, jotta tietäisin, mitä välineitä tarvitsisin ja miten perusjuttuja tehdään. Lisäksi kirjoista saa hyviä malleja kokeiluja varten.

Ryijy elää -kirjan ostin viime syksynä käytyäni katsomassa ryijy-näyttelyä. Ryijy on kiehtova tekstiili. Aion vielä joskus tehdä ryijyn! Mallikin on selvillä, koska minulle löytyy ihan nimikkoryijy.

Pohjaompelua-kirja on jäänyt kyllä pinon pohjalle. En muista, miksi sen olen hankkinut. Ehkä vielä joskus kokeilen tuollaistakin, saa nähdä.